Holkar

Hur man bygger fågelholkar

Lite tips.

Följande text är delvis tagen från US Fish & Wildlife Service pamphlet, "Homes for Birds," med tillstånd av Terry Ross at tross@mail.bcpl.lib.md.us och redigerat till Svenska förhållanden.

 

Eventuella kommentarer till mig.

 

 

Introduktion

 

Det spelar ingen roll var du bor -- i en lägenhet, höghus, villa, i stan eller landet. Bara stå still och du kommer att höra dom; fåglarna. Det är svårt att tänka sig ett liv utan dom.

 

Fågelskådning är en av de snabbast växande fritidsintressena här i landet. Det är lätt att förstå varför. Fåglar är trevliga och roliga att se på.

 

Och du kan se dem överallt. det enklaste och lättaste sättet är på din egen tomt eller utanför fönstret. Allt som behövs för att fånga deras intresse är lite vatten mat och några holkar.

 

Denna delen är en liten hjälp till dig att bygga passande holkar till fåglar. Din framgång beror till stor del på vad du vet om fåglar och holkar. Denna sida ger dig det mesta om vad du behöver för att komma igång:

 

FÅGLAR SOM DU KAN FÅ HÄCKA I HOLK

 

Många av fåglarna som besöker ditt fågelbad och matbord kan du få att stanna och bygga bo i holkar eller träd i närheten. De flesta av dem häckar inte i holkar, men du kan ändå hjälpa dem genom att skapa din närhet med lämpliga buskage och orörda hörnen i trädgården.

 

Det finns ca ett dussin Svenska fåglar som du kan få att häcka i holkar. Följande beskrivningar kommer att hjälpa dig att få upp rätt holk till dina gästande fåglar.

 

MESAR

 

Om du sätter upp blåmesholkar i ett träd eller på husknuten kommer du ganska säkert att få dessa bebodda . Det viktigaste är ingångshålet som inte bör vara större än 3 cm. Om det är det, så kan starar och talgoxar komma och ta över boet.

 

SPARVAR

 

Bygger oftast i gamla starholkar eller under takpannor och det är ingen konst att få dessa fåglar till att stanna nära dig.

 

TRÄDKRYPARE

 

Försök få trädkrypare att häcka bakom lite böjd bark på en trädstam. I trädgårdar med gamla träd kommer barkholkar att kunna locka till sig trädkrypare.

 

LADU & HUSSVALOR

 

Om du har dom rätta förutsättningarna, är dom lätta att få till häckning. Med hjälp av "svalbräden", (det är en planka 10 till 15 cm bred, längd efter utrymme) som man spikar upp ungefär 10 cm under takåsen, kan man hjälpa bobyggande hussvalor.

 

Man kan också göra färdigt kupor av cement och sågspån. dessa bör ha liknande mått som naturliga bon. För att svalornas spillning inte skall ställa till besvär, placera bona så att det är fritt under.

 

Alltså inga dörrar eller fönster under bona.

 

 

Jag har fått ett tips från Finland om hussvalebon.

 

På en cykeltur i Lappland förra sommaren visade en renägare öster om Sodankylä följande: hela hans husvägg under takskägget på långsidan var full av näverrullar, 30 - 40 cm långa. Ändarna var tilltäppta med runda träskivor. Ingångshålet satt mitt i rullen, och den var uppsatt i liggande läge. Alla rullar var bebodda av hussvalor. Vi ska pröva detta också, men har tills vidare inte fått tag på lämpligt björkvirke med näver. Tipset får användas fritt och publiceras om du vill.

 

Hjärtliga hälsningar, en glad fågelsommar önskar dig

 

Brita, mamma till en (vuxen) fågelskådare.

 

Brita Stenius-Aarniala

 

 

Hussvalor

 

En ny holk har testats på Nidingen under från år 2002 med gott resultat.

 

Problemet på Nidingen är att det inte finns något bra bomaterial att bygga bon i, det är mest tång och sand, vilket gör att bon lätt ramlar ner och häckningen förstörs.

 

Den nya holken är gjord av nålfiltmatta och plyfaskivor ( för gjutformar ca 10 mm tjock.)

 

Björn Zackrisson har tagit med sig mallen från Finland och tillverkat och satt upp holkarna.

 

Resultatet och "Ritning" hittar du här.

 

 

FLUGSNAPPARE

Grå flugsnapparholk

Svartvit flugsnappare. Mesholkar passar bra, det händer ofta att dom kör bort talgoxen och övertar dess bo med inredning och allt.

 

Grå flugsnappare. Är känd för att häcka på många underliga ställen, i nischer och prång. Man kan lätt få den att häcka om man gör en halvöppen holk eller en "låda", spika sedan upp denna på lämpligt ställe

 

HACKSPETTAR

 

Du kan dra till dig hackspettar genom att mata med fläsk. Men att få dom att häcka i holk kan vara svårare.

 

UGGLOR

 

Dom flesta ugglor bygger sällan egna boplatser. Dom häckar i gamla hackspetthål, högstubbar eller holkar. Kattugglan är den som är lättast att få till häckning nära dig. Sparvugglan vill ha gamla hackspetthål, men går att få in i holkar, men då måsta holken sitta i skogen, på dess naturliga häckningsplatser.

 

TORNFALK

 

Tornfalken är i behov av en holk i närheten av öppna platser, såsom ängar och vägkorsningar. Placera holken med fri inflygningsmöjlighet ca 3 till 4 meter upp fyll botten med torra en eller granbarr.

 

 

ATT VÄLJA EN HOLK

 

När det gäller holkar, finns det inte något som att "One size fits all." Du måste bestämma dig för vilka fåglar du vill dra till dig, och sedan skaffa en holk som passar.

 

Titta på olika holkbeskrivningar i böcker, då kommer du att hitta alla sorters holkar, med och utan sittpinnar gjorda av material som du knappast kunde tänka dig såsom returpapper, plast, cement, keramik, metall och gummimaterial.

 

Så vad gör en "perfekt" holk? Det är en kombination av kvalitetsmaterial och design.

 

MATERIAL

 

Av alla tillgängliga material är trä det bästa. Det är hållbart, har bra isoleringsförmåga och det andas. 3/4 tum (ca18 mm) tjockt furu är det bästa. Gran går också bra, men är inte riktigt lika hållbart. Olika typer av träfiberskivor kan också användas, men tänk på att alla inte är vattenfasta.

 

Det spelar ingen roll om det är hyvlat eller inte, bara insidan är obehandlad och inte målad eller impregnerad med något. Lukt eller gifter kan skada fåglarna.

 

Holkarna kommer att hålla längre om man behandlar utsidan med lite vattenbaserad färg. Måla inte insidan och ingångshålet.

 

Oberoende av vilket träslag du väljer, limma alla skarvar innan du spikar ihop dom, så förlänger du livslängden för holken. Galv, rostfri, mässing -skruv eller spik motstår rost och håller ihop holkarna bättre i längden.

 

Se till att ordna ventilation, dränering och möjlighet att öppna holkarna för tillsyn och rengöring. Cement (vanligtvis en blandning av cement och sågspån) erbjuder skydd mot hackspettar och ekorrar

 

 

DESIGN

 

Hur fulländad din holk blir beror på din egen estetiska känsla. Oftast väljer fåglarna efter sin egen säkerhet och rätta dimensioner: höjd, bredd, djup, håldiameter och hålets höjd över botten. Refererar till nedanstående tabell, och kom ihåg attfåglarna gör sina egna val oberoende av tabeller. Så bli inte förvånad om du finner andra hyresgäster i en holk som var avsedd för någon annan.

 

 

HOLKAR FÖR SALSKRAKE.

 

Holken skall göras av IHÅLIGT TRÄD, t.ex. rötskadad gran.HÖJDEN (inre) kan vara drygt 400 mm.

INNERDIAMETERN ca 180 - 200 mm, alltså ganska trång. FLYGÖPPNINGEN placeras ca 70 -80 mm från holkens övre kant. Den skall vara ÄGGFORMAD med höjden 90 mm och bredden 80 mm. Diagonalmåttet skall vara ca 90 mm. Då ryms salskraken in men mycket sällan knipan.Fyll på med ca 5-10 cm spån på holkbotten. Alla häckningar jag haft av salskrake under de senaste 6 åren har varit i denna typ av holk. Holkar med andra mått har ratats.

Med andra ord; salskrakarna är kräsna.

 

Jag tackar Björn Mildh för denna beskrivning av holk till salskrake.

 

VENTILATION

 

Utan ventilation och dränering kan holkar bli fuktiga mögelhärdar, med loppor och annat otrevligt. Det finns två sätt att ordna ventilation. Lämna glapp mellan väggar,

tak och botten. Borra hål i botten för dränering och ventilation. Samtidigt håller holken längre

 

INGÅNGSHÅL

 

En ohyvlad yta, både på in och utsidan gör det lättare för fågeln att komma in och underlättar även för ungarna att komma ur holken.Sätt aldrig upp en pinne under ett ingångshål. Det gör det lätt för starar, sparvar och andra predatorer att sitta bekvämt och vänta på lunchen.

 

 

ÅTKOMLIGHET

 

Holkar skall vara enkla att komma åt, så du kan se hur det går för fåglarnas häckning, och när det är dags, göra rent i holkarna.Om du hittar insekter, larver, loppor eller andra parasiternär du skall rensa holkarna, kanske din första reaktion är att hämta insektsspray. Om du gör så, använd endast sånt som inte är skadligt för fåglarna. Oftast räcker det att rensa ut det gamla bomaterialet och låta holken torka , så klarar det sig. Om du har problem med getingar, smörj in insidan med ren såpa.

 

Hur du bär dig åt för att kontrollera holkar:

Bevaka holken en stund. Om du inte kan se eller höra några fåglar, knacka på holken. Om du hör något ljud, öppna försiktigt på taket , eller fronten (beroende på holktyp) och ta en snabb titt in. Om allt verkar OK. stäng holken. Om inte (Parasiter eller annat), ta bort dom och stäng holken.Dom flesta holkar bör gå att öppna framifrån, från toppen eller botten. Detta gör det enkelt att rensa och se till holkarna.Holkar som öppnas från toppen och fronten är enklast att se till. om man öppnar från toppen, stör man minst om fågeln ruvar. Öppnar man från botten förstör man hela boet. Holkar som öppnas framifrån eller från sidan är enklast att rengöra, men ungar kan lätt ramla ut vid kontroller. Om det händer, få inte panik, plocka upp dom och lägg tillbaka dom i boet. Bry dig inte om att dom vuxna skulle överge bot om du rört dom, det är en myt. De flesta fåglar har dåligt luktsinne.Under vintern och icke häckningssäsong använder fåglarna holkarna som natthärbärgen och skydd.Se till att rensa holkarna en gång om året helst sent på hösten för att undvika att gamla rester ruttnar och möglar under vintern..

 

 

 

SKYDD mot PREDATORER

 

BEGRÄNSA PREDATORERNAS tillträde.

 

För att göra en holk mårdsäker kan man placera en kloss (ca 3 till 4 cm tjock), så att ingångshålet fördjupas. Man kan också placera en tunn plastskiva på taket (4 till 5 cm större än taket), så att katter och mårdar glider av, eller inte når runt kanten och in i hålet. Montera aldrig en pinne nedanför hålet som fågeln kan sitta på, det kan predatorerna också. Se till att det inte är grenar och annat som katter och annat kan sitta på och nå till holken.

 

KATTER

 

Ruvande fåglar är väldigt sårbara för katter. Klockhalsband på katterna ger fåglarna ett litet skydd.

 

HUNDAR

 

Sällskapshundar är en fara för häckande fåglar på våren och sommaren. Låt inte din hund springa lös under häckningstid.

 

SPARVAR O STARAR!!!

 

(Detta är direkt översatt från den Amerikanska sidan, som upplysning, och gäller ej i Sverige!!)

 

"Om du inte gillar dom, dessa två plågoris inflyttade från Europa som terroriserar hålhäckande fåglar. Eftersom hussparvar och starar ej är skyddade av lagen, kan du förstöra deras bon. Men kom ihåg att andra fåglar är skyddade av lagen".

 

INSEKTER

 

Många insekter lägger ägg och puppor i holkar, du bör inspektera holkarna en gång om året.

 

LÄNKAR TILL RITNINGAR PÅ HOLKAR

 

Mer holkritningar finner du på följande sidor

 

 

Holkdimensioner i cm

Art

 

stare

göktyta

talgoxe

sv/v flug

pilfink

gråsparv

tornseglare

rödstjärt

blåmes

talltita

tofsmes

entita

svartmes

halsband flug

storskrak

knipa

kattuggla

sparvuggla

tornfalk

kaja

skogsduva

Botten

Djup

Hål

hål-

botten

12x14

30-35

5

23-25

10x12

25-35

4,6-5

20-25

10x12

20-25

3-3,2

ca 15

"

"

"

"

10x12

20-25

2,8-3,2

ca 15

12x13

33-35

4,6-5

23-25

12x13

33-35

4,6-5

23-25

10x12

20-25

2,7-3,2

ca 15

"

"

"

"

8x10

20

2,5-3

ca 15

"

"

"

"

"

"

"

"

10x10

20-25

2,5

ca 15

10x12

20-25

2,8-3,2

ca 15

30x40

80-90

15x17

 

25x35

70-80

10x15

 

20x28

65-85

10x15

50-60

15x15

50-70

4,5-5

40-60

30x30

20-30

15x30

 

18x20

45-50

8-10

ca 30

7

45

6-8

ca 30

Här hittar du några ritningar på holkar till rödstjärt, blåmes, entita

 

och kattuggla lägg 10cm hyvelspån i botten

 

Ritningarna är gjorda av Martin Schutle

Holkar kan se olika ut...

Copyright © All Rights Reserved Anders Melin E-post: anders@amelins.se