Island 1999.

 

Fredag 5/2

© Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen -

Har du frågor eller vill köpa en bild kontakta Anders Melin

Resan startar på Landvetters flygplats via Stockholm Arlanda med Air Icelands flyg till Keflavik flygplats.


Det första som syns av Island är Vatnajökulls utlopp.

En stund senare landar vi i ett solbelyst Island. Genom ett kargt och nästan 0-gradigt snölandskap går resan till Blå Lagunen, som bildades vid uppbyggandet av värme och elverket vid Svartsengik. Det kallas även hälsobad, en varm källa som man inte behöver vara krasslig för att krypa ner i, kiselhalten gör att det är blåskimrande. En skön känsla att simma omkring i detta varma vatten samtidigt som det snöar lite lätt från ovan.

Nu har vi äntligen kommit i vattnet.

Nu ryker det från lagunen

Resan går vidare för inkvartering på Foss hotell Lind i Reykjavik, där kvällen avslutades med en god middag.

Hotellet

Lördag 6/2

 Ridning med Islandshäst, på "Eldhesters" gård Vellir som ligger 1/2 timmes resa från Rejkavik är en udda upplevelse. Efter påpälsning med varma overaller och hjälmar var det dags att bestiga fordonen. Som tur var fanns det personal som visade och hjälpte till på alla sätt, till slut satt alla på var sin häst och vi kunde börja vår ritt ut i ett soligt, men kallt och narigt lavalandskap. Efter ca 1/2 timmas ritt återvände vi till gården för en välbehövlig avstigning, som gick till på lite olika vis beroende på hur vig man är.
Hästen spelar en stor roll i Islands historia, och den har används till allehanda arbeten och transporter . Islandshästen är liten och stark har ett stabilt temperament och är lätthanterlig. Lite svår var den allt, när jag ville att den skulle stå still backade den. Men det kanske inte berodde på hästen. Den speciella gångarten "tölt" som är en fyrtaktig gångart som gör hästen mjuk och bekväm för ryttaren under långa färder, fick vi prova på en stund.

 

Solen står lågt.

 En stunds stadsvandring hinner man med innan solen går ner, stora starflockar och rödvingetrastar syns lite varstans i staden. En tur till Hallgrim'skirkja mitt i byn, (tog visst 30 år att bygga) sedan genom stadsgatorna ner till hamnen där små båtar lossade fisk och vittrut, tretåig mås, ejder och storskrakar kretsade runt för att få ett skrovmål. I bakgrunden syntes stadsberget Esja
Kvällen avslutades på en vikingakrog Fjörukrain, ett gammalt hus med anor tillbaka till 1841, där rågbröd, torkad fisk, lamm, lax, surhaj och baggtestiklar avnjöts och nedsköljdes med "svarta döden" en Isländsk gudadryck.

Hallgrim'skirkja

Hamnen med båtar

Söndag 7/2

Vägen och vidderna sedda från bussen
Busstur till "Gyllene triangeln" Thingvellir, Geysir och Gullfoss startade i något mulet väder, som sedan förbättrades och blev soligt men kallt ca -10 grader. Först åkte vi till Thingvellir folkmötesplatsen, som på sommaren 930 hade sitt första stora möte med folk som strömmade till från alla håll. Sedan dess har man betraktat Thingvellir som Islands huvudsäte med många stora folkmöten. B.la. med kungliga gäster från Sverige och andra länder den 17 juni 1994 då man firade statens 50-åriga självständighet.där Island grundades och alla räft och rättarting hölls och delvis hålls även idag. En kall men skön bensträckare gjorde att vi fick se den samlingsplatsen på nära håll. Bussen körde runt så vi kunde snart få komma in i värmen igen utan att gå tillbaka samma väg.
Geysir blev nästa anhalt med lunchpaus på hotellet som ligger alldeles vid dom varma källorna. Hotellet har "bubbelpooler utomhus som tar sitt vatten från källorna, tyvärr hade vi inte tid till bad. Den största "Geysir" har slutat spruta sedan några år tillbaka så det är endast en kvar en liten släkting av samma sort som heter Strokkur som sprutar ca var 5:e minut men bara halva höjden av Geysir dvs. ca 20-30 meter. Men det var inte dåligt det heller. Några ensamma snösparvar flög förbi och in i "skogen" dvs. ett litet buskage som låg gömt i en skyddad skreva. Det Islänningarna kallar skog vill jag benämna som små dungar ned buskar... Strokkur på väg upp
 Vi åker vidare till Gullfoss Islands mäktigaste vattenfall som rinner ut från en glaciär som heter Langlökull. Det finns ett informationshus som beskriver vad som hänt med vattenfallet under åren. Just nu är det ett fall på först 10 meter som sedan fortsätter ytterligare 20 meter ner i en ravin. Sångsvanar och gräsänder och korpar är de enda som rör sig förutom vattenmassorna.
Den slocknade Geysir
Gullfoss vattenfall
Resan fortsatte till Skalholt, ett gammalt biskopsäte med kyrka och en gång centrum för Islänska kulturen. Nu finns bara kyrkan och ett församlingshem där. I bakgrunden ser man Hekla den gamla vulkanen som fortfarande bara vilar sig. Nu hoppas Islänningarna att Hekla skall visa upp sig ordentligt och inviga 2000-talet...

Hekla

Skalholt kyrka

Avslutningsvis stannade vi i Hveragerdi på ett café som ligger i ett växthus med benjaminfikusar och bananträd som är runt 50 år gamla. Hveragerdis växthus försörjer hela Island med blommor och grönt genom uppvärmning av hetvatten.

Växthusen

 Kvällen avslutades på "Pärlan" en roterande restaurang som ligger på toppen av stadens varmvattentankar. Både maten och utsikten var superb.

Vår Islänska guide

 

Måndag 8/2
Purrning kl 0400 för avresa hem, försenade plan väntan, resa till Kastrup m.m. men det är en annan historia.Anders Melin 1999-03-09

 

 

 

 

 

• Anders Melin © 1995-2013 • 

www.amelins.se